iran-flag iran-flag

هواشناسی کشاورزی (Agrometeorology)

تعریف:

هواشناسی کشاورزی، علمی میان­رشته­ای و چندجانبه است که نقش اساسی در تولیدات زراعی - باغی و کوشش­های انجام شده در تقویت توسعه پایدار قرن بیست­ و یکم ایفا می­کند. هواشناسی کشاورزی به عنوان علم بررسی شرایط هواشناسی، آب و هواشناسی و هیدرولوژی که به­دلیل برهم­کنش آنها با هدف­ها، موضوع­ها و فرآیندهای تولید کشاورزی، مهم هستند تعریف می­شود (مولگا 1962). ماهیت بین­رشته­ای بودن هواشناسی کشاورزی، هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف زیادی دارد (هولینگر 1994). به عبارت بهتر، هواشناسی کشاورزی، علمی بین رشته­ای است که اثرات عوامل آب و هوایی روی رشد نمو گیاهان (محصولات کشاورزی) را مورد بررسی قرار می­دهد و کنش­ها و واکنش­های بین گیاه و تغییرات عناصر جوی و اثرات متقابل آنها با یکدیگر را ارزیابی می­کند.

اهداف:

الف- ترویج و بکارگیری کامل دانسته­های بشری (کشف و تعریف اثرات متقابل هواشناسی و کشاورزی) پیرامون فرآیندهای جوی، به­منظور بهینه­سازی تولیدات زراعی، باغی، دامی و ... ، افزایش بهره­وری و کاهش ریسک تولیدات که منجر به بهبود کیفی و کمی محصولات می­گردد.

ب- کمک به حفظ منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست (جنگل­ها، مراتع، ایستگاه­های حیات وحش و ...).

وظيفه اصلي هواشناسي کشاورزي (کمي و کيفي)، تطبيق کليه عمليات زراعي با ويژگي‌هاي شرايط جوي و در نتيجه استفاده از منابع اقليمي به بهترين وجه مي‌باشد. هواشناسي کشاورزي در انجام وظايف خود با رشته‌هاي زير ارتباط نزديکي دارد که عبارتند از:

۱- هواشناسي عمومي و اقليم­شناسي، که از مطالعه پديده‌هاي جوي بحث مي‌کند.
۲- بيولوژي کشاورزي (Agrobiology) و فيزيولوژي گياهي، که از عکس­العمل گياه نسبت به شرايط فيزيکي محيط بحث مي‌نمايد.
۳- زراعت يا Agronomy ، که از نقش فنون کشاورزي در اصلاح شرايط رويشي و اکولوژيکي گفتگو مي‌کند.
۴- پدولوژي (pedology)، که از رژيم هيدروترمال (آبي - حرارتي) خاک بحث مي‌کند.
۵- فنولوژي (phenology) که مراحل مختلف رشد و نمو و سيکل‌ها يا چرخه‌هاي بيولوژيک (جوانه زدن، سبز کردن، گل دادن، رسيدن گیاهان، تولد و تناسل حيوانات اهلي و مراحل مختلف آفات و امراض دامي و گياهي) که تمام آنها توسط آب و هوا تعيين مي‌‌شوند را مورد مطالعه قرار مي‌دهد.
۶- جغرافياي کشاورزي، که با توسعه تاريخي انواع محصولات و تجزيه و تفکيک ناحيه‌اي آنها و منطقه­بندي کشاورزي ارتباط دارد.

قلمرو و حوزه فعالیت :

این رشته در مورد روابط متقابل بین عوامل هواشناسی (جوی) و هیدرولوژی از یک سو و از سوی دیگر و در مقیاس بزرگ­تر، در مورد روابط متقابل بین عوامل هواشناسی و کشاورزی مشتمل بر زراعت، باغبانی، دامداری و جنگل­داری بحث می­کند. قلمرو و حوزه نفوذ هواشناسی کشاورزی، زیرشاخه­های گیاهی و جانوری هواشناسی زیستی است. هواشناسی زیستی (Biometeorology) توسط انجمن بین­المللی هواشناسی (IBS)، علمی بین­رشته­ای تعریف شده که از کاربرد موضوعات هواشناسی و آب و هواشناسی در سیستم­های زیستی بحث می­کند و قلمرو کلی آن، ارتباط بین همه فرآیندهای جوی و موجودات زنده (گیاهان، حیوانات و انسان) و شامل سه شاخه هواشناسی زیستی گیاه، حیوان . انسان می­شود (هوب 2000). پس انسان خارج از قلمرو هواشناسی کشاورزی است. حوزه فعالیت هواشناسی کشاورزی، از لایه خاک حاوی ریشه­های عمیق گیاهی آغاز شده و بعد از گذشت از لایه سطحی خاک (محل زندگی گیاهان و حیوانات) به مرتفع­ترین نقطه اتمسفر که مورد توجه آئروبیولوژی (محل انتقال فعال بذور، گرده­ها، هاگ­ها و حشرات) می­باشد، می­رسد. افزون بر این، در زمینه اقلیم طبیعی و تغییرات محلی آن، هواشناسی کشاورزی در موارد زیر از اهمیت برخوردار است:

1- اعمال تغییرات در محیط منطقه ازجمله: احداث بادشکن­ها و کمربندهای حفاظتی، آبیاری (زمان و نوع)، حفاظت از یخبندان و غیره.

2- شرایط اقلیمی در مدت انبارداری.

3- شرایط محیطی در پناهگاه­های دامی.

4- ساختمان­های مزارع و نقل و انتقالات داخلی و حین جابجایی.

در هر حال يکي از مفيد ترين گرايش­هاي علم هواشناسي، هواشناسي کشاورزي است که کاربرد آن در بخش کشاورزي از مرحله کاشت تا برداشت محصول و انبار کردن آن بسيار زياد مي‌باشد و در واقع کشاورزي نوين بدون مطالعه دايمي شرايط کشاورزي و اقليمي و خاک­شناسي قابل تصور نيست. یک هواشناس کشاورزی هر مهارت مرتبط با هواشناسی را بکار می­گیرد تا کشاورزان را در حداکثر استفاده بهتر از محیط فیزیکی­شان به منظور بهبود کیفی و کمی تولیدات کشاورزی و در حفظ توسعه پایدار زمین و منابع زیستی کمک کند (بورکر 1968). امروزه اطلاعات مربوط به وضع رويش گياهان، پيش­بيني مقدار عملکرد، مقدار و دوره‌هاي آبياري، تهيه دستور العمل­هاي مربوط به حفاظت گياهان در مقابل پديده‌هاي نامساعد جوي (يخبندان­هاي ديررس، بادهاي شديد، خشکسالي، سیل، دماهاي زياد و ...) در ارتباط با هواشناسي کشاورزي مي‌باشد. تحقيق در مورد تعديل مصنوعي آب و هوا (ايجاد کمربندهاي حفاظتي، آبياري­ها، گلخانه‌ها، استبل­های حيوانات) و همچنين شرايط ميکروکليمایي ايجاد شده در پناهگاه­ها و فضاهاي سربسته توسط متخصصين هواشناسي کشاورزي صورت مي‌گيرد.

کاربرد هواشناسي کشاورزي (Agrometeorological Application)

هواشناسی کشاورزی برای مقابله با توان آسیب اقلیمی و حفاظت در برابر یا پرهیز از خطرات مرتبط با آب و هوا، راه حل­های علمی دارد. به عبارت دیگر نقش هواشناسی کشاورزی، هم راهبردی است و هم عملیاتی.

هواشناسی کشاورزی می­تواند کشاورزان را در انجام توسعه پایدار، کیفیت بالای کشت؛ کشاورزی مفیدتر با خطرات کمتر، کاهش هزینه­ها، آلودگی و زیان کمتر محیط زیست کمک کند (ریجکس و باراداس 2000).

نظر به اينکه توليد مواد غذايي بهتر و بيشتر يکي از مسائل مهم دنياي کنوني به­شمار مي‌رود و با توجه به اينکه توليد محصول و قابليت‌هاي کشاورزي هر منطقه به هوا و مشخصات اقليمي آن بستگي دارد، لذا مطالعه عوامل جوي موثر بر کشاورزي از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. با درک اين اهميت، سازمان هواشناسي جهاني (WMO) يکي از هشت کميسيون فني خود را به هواشناسي کشاورزي يا CAgm اختصاص داده است. قسمت اعظم فعاليت‌های پژوهش‌هاي هواشناسي کشاورزي به جستجوي روابط آب و هوا و محصول (Modelling) اختصاص دارد تا با شناخت اثرات آب و هوا بر گياه و دام، بتوان توليد مواد غذايي کافي براي بشر را ممکن ساخت.

جهت دستيابي به اهداف فوق الذکر، سازمان هواشناسي کشور از سال­ها قبل اقدام به تاسيس ايستگاه­هاي تحقيقاتي هواشناسي کشاورزي نموده (38 ایستگاه) که عمدتاً در مراکز تحقيقات کشاورزي کشور مستقر مي‌باشند و اهم فعاليت‌هاي اين نوع ايستگاه­ها تحقيقاتي عبارتند از:

1- انجام ديده­باني­هاي جوي.

2- انجام ديده­باني­هاي رشد و نمو محصولات (فنولوژي و بيومتري).

3- تعين ميزان رطوبت در اعماق مختلف خاک.

4- تعين وضعيت سله، پوکي و عمق و شدت يخبندان خاک.

5- تهيه بولتن‌هاي هفتگی، ماهانه و فصلي محصولات تحت مطالعه.

6- تهيه بولتن‌هاي علمي و ترويجي محصولات مختلف.

7- انجام طرح‌ها و پروژه‌هاي مطالعاتي و تحقيقاتي.

برخي جنبه‌هاي کاربردي و قابلیت­های هواشناسي در کشاورزي

هواشناسی کشاورزی در بخش­های گوناگون علوم زیست­ محیطی ازجمله کشاورزی، منابع طبیعی، جنگل­داری و محیط­زیست اهمیت دارد و می­تواند با داشتن قابلیت دسترسی و صحت پیش­بینی­های وضعیت جوی یا الگوهای جوی مورد انتظار، بسته به مقیاس زمانی (پیش­بینی­های کوتاه­مدت 1 الی 3 روزه تا بلندمدت فصلی) در ارتیاط باشد و بسته به شرایط، توانایی­ها و کاربردهای زیادی داشته باشد. پيشرفت­هاي فني و علمي در زمينه مخابرات و به ويژه ماهواره و رادارهاي هواشناسي و سنجش از راه دور، کاربرد هواشناسي در امور کشاورزي و سياست گذاري­هاي کلان در اين بخش با استفاده از اين ابزار صورت مي‌گيرد.

فرايندهاي رايانه‌اي اطلاعات و داده‌هاي هواشناسي و انتقال و مخابره اين اطلاعات از طريق رسانه‌هاي گروهي به کاربران، به خصوص در زمينه اطلاع­رساني وضع پيش­بيني آب و هوا گامي بسيار سودمند براي آنها بوده است که اغلب، منافع اقتصادي آن کاملاً چشمگير مي‌باشد. هر چند کاربردهاي هواشناسي کشاورزي در امر عمليات زراعي بسيار متفاوت مي‌باشد ولي مي‌توان موارد ذيل را نام برد:

۱- توانایی ارائه پيش­بيني‌هاي کوتاه­مدت، ميان­مدت و بلندمدت جهت تصميم­گيري در موارد ذيل:

  • ۱-۱- شخم­زدن زمين و آماده­سازي بستر مناسب جهت کشت بذر.
  • 1-2- تاریخ کاشت و زمان طی مراحل نمو گیاهی.
  • 3-۱- برنامه­ريزي آبياري و تعين نياز آبي گياهان.
  • 4-۱- زمان کاربرد کودهاي شيميايي.
  • 5-۱- پیش­بینی مدت­زمان خیس بودن برگ گیاه به عنوان مهمترین عامل در شیوع بیماری­ها جهت حفاظت از گیاه در برابر بيماري­ها (زنگ گندم، سفیدک گندم و ...).
  • 1-6- پیش­بینی و کنترل دما جهت تشخیص زمان طغیان آفات و مبارزه با آنها (سن گندم، حمله ملخ­ها و ...).
  • 6-۱- تعين ميزان عملکرد محصول به منظور پيش­خريد يا پيش­فروش نمودن آنها.
  • 7-۱- تعين زمان برداشت محصول.

۲- حفاظت در برابر آب و هواي نامساعد (بلاياي جوي و اقليمي) به منظور کنترل يا کاهش اثر آنها بر افت محصول و ضرر و زيان ناشي از آن مانند پيش­بيني تاريخ وقوع پديده‌هاي زير:

  • ۱-۲- پیش­بینی رخداد دماهاي بحراني گیاه (يخبندان­ها، گرمبادها).
  • 2-۲- خشکسالي‌ها.
  • ۳-۲- طوفان­ها، سيلاب­ها و تگرگ.
  • ۴-۲- آتش­سوزي‌هاي خود به خود در جنگل‌ها.

هم­اکنون در راستای تحقق اهداف ذکر شده برای هواشناسی کشاورزی و رویکرد جدید سازمان هواشناسی کشور، طرح توسعه هواشناسی کاربردی (تهک) در بخش کشاورزی فعال بوده و خدمات زیادی جهت افزایش عملکرد محصولات و کاهش خسارت و زیان کشاورزان در قالب توصیه‏ های هواشناسی کشاورزی به کاربران اصلی ارائه می­گردد.

آدرس سایت (لینک) هواشناسی کشاورزی سازمان هواشناسی کشور: https://agro.irimo.ir/far/index.php



فونت سایت
اندازه متن
فاصله بین کلمات
فاصله بین خطوط
رنگ بندی
تضاد رنگی
اشباع
بزرگنمایی
1x 2x