هواشناسي کشاورزي
هواشناسی کشاورزی (Agrometeorology)
تعریف:
هواشناسی کشاورزی، علمی میانرشتهای و چندجانبه است که نقش اساسی در تولیدات زراعی - باغی و کوششهای انجام شده در تقویت توسعه پایدار قرن بیست و یکم ایفا میکند. هواشناسی کشاورزی به عنوان علم بررسی شرایط هواشناسی، آب و هواشناسی و هیدرولوژی که بهدلیل برهمکنش آنها با هدفها، موضوعها و فرآیندهای تولید کشاورزی، مهم هستند تعریف میشود (مولگا 1962). ماهیت بینرشتهای بودن هواشناسی کشاورزی، هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف زیادی دارد (هولینگر 1994). به عبارت بهتر، هواشناسی کشاورزی، علمی بین رشتهای است که اثرات عوامل آب و هوایی روی رشد نمو گیاهان (محصولات کشاورزی) را مورد بررسی قرار میدهد و کنشها و واکنشهای بین گیاه و تغییرات عناصر جوی و اثرات متقابل آنها با یکدیگر را ارزیابی میکند.
اهداف:
الف- ترویج و بکارگیری کامل دانستههای بشری (کشف و تعریف اثرات متقابل هواشناسی و کشاورزی) پیرامون فرآیندهای جوی، بهمنظور بهینهسازی تولیدات زراعی، باغی، دامی و ... ، افزایش بهرهوری و کاهش ریسک تولیدات که منجر به بهبود کیفی و کمی محصولات میگردد.
ب- کمک به حفظ منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست (جنگلها، مراتع، ایستگاههای حیات وحش و ...).
وظيفه اصلي هواشناسي کشاورزي (کمي و کيفي)، تطبيق کليه عمليات زراعي با ويژگيهاي شرايط جوي و در نتيجه استفاده از منابع اقليمي به بهترين وجه ميباشد. هواشناسي کشاورزي در انجام وظايف خود با رشتههاي زير ارتباط نزديکي دارد که عبارتند از:
۱- هواشناسي عمومي و اقليمشناسي، که از مطالعه پديدههاي جوي بحث ميکند. |
قلمرو و حوزه فعالیت :
این رشته در مورد روابط متقابل بین عوامل هواشناسی (جوی) و هیدرولوژی از یک سو و از سوی دیگر و در مقیاس بزرگتر، در مورد روابط متقابل بین عوامل هواشناسی و کشاورزی مشتمل بر زراعت، باغبانی، دامداری و جنگلداری بحث میکند. قلمرو و حوزه نفوذ هواشناسی کشاورزی، زیرشاخههای گیاهی و جانوری هواشناسی زیستی است. هواشناسی زیستی (Biometeorology) توسط انجمن بینالمللی هواشناسی (IBS)، علمی بینرشتهای تعریف شده که از کاربرد موضوعات هواشناسی و آب و هواشناسی در سیستمهای زیستی بحث میکند و قلمرو کلی آن، ارتباط بین همه فرآیندهای جوی و موجودات زنده (گیاهان، حیوانات و انسان) و شامل سه شاخه هواشناسی زیستی گیاه، حیوان . انسان میشود (هوب 2000). پس انسان خارج از قلمرو هواشناسی کشاورزی است. حوزه فعالیت هواشناسی کشاورزی، از لایه خاک حاوی ریشههای عمیق گیاهی آغاز شده و بعد از گذشت از لایه سطحی خاک (محل زندگی گیاهان و حیوانات) به مرتفعترین نقطه اتمسفر که مورد توجه آئروبیولوژی (محل انتقال فعال بذور، گردهها، هاگها و حشرات) میباشد، میرسد. افزون بر این، در زمینه اقلیم طبیعی و تغییرات محلی آن، هواشناسی کشاورزی در موارد زیر از اهمیت برخوردار است:
1- اعمال تغییرات در محیط منطقه ازجمله: احداث بادشکنها و کمربندهای حفاظتی، آبیاری (زمان و نوع)، حفاظت از یخبندان و غیره.
2- شرایط اقلیمی در مدت انبارداری.
3- شرایط محیطی در پناهگاههای دامی.
4- ساختمانهای مزارع و نقل و انتقالات داخلی و حین جابجایی.
در هر حال يکي از مفيد ترين گرايشهاي علم هواشناسي، هواشناسي کشاورزي است که کاربرد آن در بخش کشاورزي از مرحله کاشت تا برداشت محصول و انبار کردن آن بسيار زياد ميباشد و در واقع کشاورزي نوين بدون مطالعه دايمي شرايط کشاورزي و اقليمي و خاکشناسي قابل تصور نيست. یک هواشناس کشاورزی هر مهارت مرتبط با هواشناسی را بکار میگیرد تا کشاورزان را در حداکثر استفاده بهتر از محیط فیزیکیشان به منظور بهبود کیفی و کمی تولیدات کشاورزی و در حفظ توسعه پایدار زمین و منابع زیستی کمک کند (بورکر 1968). امروزه اطلاعات مربوط به وضع رويش گياهان، پيشبيني مقدار عملکرد، مقدار و دورههاي آبياري، تهيه دستور العملهاي مربوط به حفاظت گياهان در مقابل پديدههاي نامساعد جوي (يخبندانهاي ديررس، بادهاي شديد، خشکسالي، سیل، دماهاي زياد و ...) در ارتباط با هواشناسي کشاورزي ميباشد. تحقيق در مورد تعديل مصنوعي آب و هوا (ايجاد کمربندهاي حفاظتي، آبياريها، گلخانهها، استبلهای حيوانات) و همچنين شرايط ميکروکليمایي ايجاد شده در پناهگاهها و فضاهاي سربسته توسط متخصصين هواشناسي کشاورزي صورت ميگيرد.
کاربرد هواشناسي کشاورزي (Agrometeorological Application) هواشناسی کشاورزی برای مقابله با توان آسیب اقلیمی و حفاظت در برابر یا پرهیز از خطرات مرتبط با آب و هوا، راه حلهای علمی دارد. به عبارت دیگر نقش هواشناسی کشاورزی، هم راهبردی است و هم عملیاتی. هواشناسی کشاورزی میتواند کشاورزان را در انجام توسعه پایدار، کیفیت بالای کشت؛ کشاورزی مفیدتر با خطرات کمتر، کاهش هزینهها، آلودگی و زیان کمتر محیط زیست کمک کند (ریجکس و باراداس 2000). نظر به اينکه توليد مواد غذايي بهتر و بيشتر يکي از مسائل مهم دنياي کنوني بهشمار ميرود و با توجه به اينکه توليد محصول و قابليتهاي کشاورزي هر منطقه به هوا و مشخصات اقليمي آن بستگي دارد، لذا مطالعه عوامل جوي موثر بر کشاورزي از اهميت ويژهاي برخوردار است. با درک اين اهميت، سازمان هواشناسي جهاني (WMO) يکي از هشت کميسيون فني خود را به هواشناسي کشاورزي يا CAgm اختصاص داده است. قسمت اعظم فعاليتهای پژوهشهاي هواشناسي کشاورزي به جستجوي روابط آب و هوا و محصول (Modelling) اختصاص دارد تا با شناخت اثرات آب و هوا بر گياه و دام، بتوان توليد مواد غذايي کافي براي بشر را ممکن ساخت. جهت دستيابي به اهداف فوق الذکر، سازمان هواشناسي کشور از سالها قبل اقدام به تاسيس ايستگاههاي تحقيقاتي هواشناسي کشاورزي نموده (38 ایستگاه) که عمدتاً در مراکز تحقيقات کشاورزي کشور مستقر ميباشند و اهم فعاليتهاي اين نوع ايستگاهها تحقيقاتي عبارتند از: 1- انجام ديدهبانيهاي جوي. 2- انجام ديدهبانيهاي رشد و نمو محصولات (فنولوژي و بيومتري). 3- تعين ميزان رطوبت در اعماق مختلف خاک. 4- تعين وضعيت سله، پوکي و عمق و شدت يخبندان خاک. 5- تهيه بولتنهاي هفتگی، ماهانه و فصلي محصولات تحت مطالعه. 6- تهيه بولتنهاي علمي و ترويجي محصولات مختلف. 7- انجام طرحها و پروژههاي مطالعاتي و تحقيقاتي. |
برخي جنبههاي کاربردي و قابلیتهای هواشناسي در کشاورزي هواشناسی کشاورزی در بخشهای گوناگون علوم زیست محیطی ازجمله کشاورزی، منابع طبیعی، جنگلداری و محیطزیست اهمیت دارد و میتواند با داشتن قابلیت دسترسی و صحت پیشبینیهای وضعیت جوی یا الگوهای جوی مورد انتظار، بسته به مقیاس زمانی (پیشبینیهای کوتاهمدت 1 الی 3 روزه تا بلندمدت فصلی) در ارتیاط باشد و بسته به شرایط، تواناییها و کاربردهای زیادی داشته باشد. پيشرفتهاي فني و علمي در زمينه مخابرات و به ويژه ماهواره و رادارهاي هواشناسي و سنجش از راه دور، کاربرد هواشناسي در امور کشاورزي و سياست گذاريهاي کلان در اين بخش با استفاده از اين ابزار صورت ميگيرد. فرايندهاي رايانهاي اطلاعات و دادههاي هواشناسي و انتقال و مخابره اين اطلاعات از طريق رسانههاي گروهي به کاربران، به خصوص در زمينه اطلاعرساني وضع پيشبيني آب و هوا گامي بسيار سودمند براي آنها بوده است که اغلب، منافع اقتصادي آن کاملاً چشمگير ميباشد. هر چند کاربردهاي هواشناسي کشاورزي در امر عمليات زراعي بسيار متفاوت ميباشد ولي ميتوان موارد ذيل را نام برد: |
۱- توانایی ارائه پيشبينيهاي کوتاهمدت، ميانمدت و بلندمدت جهت تصميمگيري در موارد ذيل:
|
۲- حفاظت در برابر آب و هواي نامساعد (بلاياي جوي و اقليمي) به منظور کنترل يا کاهش اثر آنها بر افت محصول و ضرر و زيان ناشي از آن مانند پيشبيني تاريخ وقوع پديدههاي زير:
|
هماکنون در راستای تحقق اهداف ذکر شده برای هواشناسی کشاورزی و رویکرد جدید سازمان هواشناسی کشور، طرح توسعه هواشناسی کاربردی (تهک) در بخش کشاورزی فعال بوده و خدمات زیادی جهت افزایش عملکرد محصولات و کاهش خسارت و زیان کشاورزان در قالب توصیه های هواشناسی کشاورزی به کاربران اصلی ارائه میگردد.
آدرس سایت (لینک) هواشناسی کشاورزی سازمان هواشناسی کشور: https://agro.irimo.ir/far/index.php